onsdag 25 mars 2009

Carmen inspirerar!


En vän till mig, som också skriver blogg, skrev en inspirerande fundering om kläder och kvalité och fick en, för mig, likaledes inspirerande kommentar.

Jag spinner vidare...

Tänk så mycket BÄTTRE Yes ändå har varit! Förr löd reklamen: "Om det börjar löddra, har du tagit för mycket!" Idag får man allt ta rätt mycket för att det skall bli "för mycket" lödder. Jag har reflekterat över detta med slit-och-släng för övrigt också. Om hur det blivit näst intill omöjligt att köpa NYPRODUCERAT som verkligen HÅLLER!!?? Är inte det rätt märkligt? Numera är det "livsviktigt" att spara kvittot, för närmare 70% av de prylar man köper nya, kan man ge sig fanen på, går sönder... det är verkligen högst irriterande och egentligen fullständigt oacceptabelt.

Som loppis och secondhand-fantast, har jag fostrat även mina döttrar i samma anda, vilket gör att hela familjen fyndar på olika loppisar och secondhandbutiker. Min måg, äldsta dotterns fästman, driver en secondhandbutik med 50-60-70talsprofil. Min sambo, har alltid varit en auktions och loppisfreak och har i alla tider drivit stora loppisar och secondhandaffärer, även om den nuvarande mer är profilerad åt lågprishållet.
Och hur är det då, när man köper begagnat, blir man besviken? Nä, jag tror inte att jag blivit besviken nån enda gång... jo, möjligen när jag fått syn på nåt i nån auktionsutropares hand, som jag inte synat närmare och "förköpt" mig, men aldrig annars. Köper man begagnat, så visst kan det vara slitet, visst kan det vara kantstött och rispat... men vilken frihet att "förbättra" man har... slipa, måla, sy om osv... och förväntningarna är aldrig för höga. Dessutom känns det så himla BRA att, åtminstone inte vid DET köpet, bidra till sådant som konsumtions- och förpackningshysteri.

Min sambo, som läst och studerat mycket om secondhand"flugan", påstår att det tydligen redan finns så mycket saker producerat i världen så att det skulle räcka för alla nu levande människors hela livstidsförbrukning... under förutsättning att man är rädd om sina saker och lagar och tar hand om det. Är inte det rätt fantastiskt!!?? Ändå tillverkas och förpackas och förslösas otroligt mycket varje sekund runt om i världen, och energiåtgången är totalt förödande.

Kanske något att fundera på!? Jag för min del känner mig rätt uppgiven. Enda sättet för mig att handskas med tanken, är att själv bidra så lite som möjligt till ovanstående. Hoppas att fler och fler tänker i liknande banor.

Vi måste sanera vårt leverne... annars är jag rädd för att jorden själv, kommer att sanera sig fri från människan!

Tonfisksallad


Nyss hemkommen från jobbet, har jag svängt ihop en läcker tonfisksallad med mjukkokta ägg, rädisa, blandad sallad, sallads- och rödlök och söt paprika... Ganz mumsig!!

Var ner om hos hönsen först, förstås... de verkar trivas gott i sammanhanget, nu har jag öppnat upp i tvåan, så får vi se om svarthönsen självmant går in där i kväll?

Eldar för fullt i vedspisen för att försöka få upp värmen efter nattens ishelvete, inte klokt, nästan hela första vårmånaden är gången och än är det tjäle i marken. Jag kan ju säga att jag blev MYCKET förvånad när jag besökte syrrans kommande hem, ett hus ute på slätten mellan Askeby och Hjulsbro och fick höra LÄRKAN???!!! Stackarn! Undrar just hur den skall klara sig, innan insekterna kommer igång? Hoppas att han sitter vid ladugården och snappar yrvakna lagårdsflugor för fullt, det är nog det enda som står till buds än, är jag rädd.

Men härligt var det ändå... att höra lärkan... nästan magiskt!